Uczelnieinfo.pl

Aktualności

Rolnictwo w harmonii ze środowiskiem
Wpisany przez Administrator
Czwartek, 28 Styczeń 2010 00:22
Drukuj Email
Rolnictwo może być doskonałym sprzymierzeńcem w naszej walce ze zmianami klimatu, uważa francuski socjalista, Stéphane Le Foll, który w środę przedstawi swoje sprawozdanie na ten temat. Uprawy i hodowle odpowiadają za dziewięć procent emisji gazów cieplarnianych w Unii. Rosnące temperatury i różnice w intensywności opadów mogą zmienić nasz sposób produkcji żywności. Poseł Le Foll wyjaśnia, jak pogodzić nowoczesne rolnictwo z ochroną środowiska.

Czy nasze nawyki żywieniowe będą ewoluowały?

 Myślę, że już możemy dostrzec ewolucję przyzwyczajeń konsumpcyjnych. Jemy trochę mniej mięsa, choć wcale nie jestem zdania, że powinniśmy zupełnie je wyeliminować z naszej diety. Wciąż należy dbać o zrównoważone żywienie.

Przez chwilę pojawiły się głosy, że skończymy łykając białkowe pigułki. Przypominam sobie prognozy, których autorzy kreślili wizję ludzkości chodzącej z takimi małymi pudełeczkami, z których przez cały czas podjadano proteinowe tabletki, jak gdyby tylko to miało nam wystarczyć.

Wydaje mi się, że w przyszłości wrócimy raczej do bardzo zróżnicowanego odżywiania i na dodatek, tak jak tylko to możliwe, będziemy cenili sobie ideę posiłku z prawdziwego zdarzenia, gdy obiad staje się okazją do wymiany myśli z innymi ludźmi.

Czy jedzenia wystarczy dla wszystkich?

Szacunki mówią, że w normalnym tempie do 2050 roku Ziemi przybędzie trzy miliardy mieszkańców. Myślę, że powinno udać się nam ich wyżywić. Wszystkich. Pod warunkiem, że będziemy rozwijali rolnictwo we wszystkich częściach świata. Obecny system, w którym tylko niektóre rejony świata specjalizują się w dostarczaniu żywności reszcie globu za dwadzieścia lat stanie się całkowicie niewydolny.

Połączenie potencjału produkcyjnego z troską o środowisko będzie zatem receptą, która pozwoli nam stworzyć nowe modele rolnictwa.

Jak rolnicy mogą przyczynić się do ograniczania zmian klimatu?

Przed rolnictwem stoją dwa zadania. Przede wszystkim trzeba ograniczyć emisję gazów cieplarnianych i zużycie energii pochodzącej z paliw kopalnych.

Drugim cel to wprowadzenie rozwiązań, dzięki którym produkcja rolna pozwoli zatrzymywać dwutlenek węgla. Podczas uprawy roślin, dwutlenek węgla pochłaniany zostaje w procesie fotosyntezy. Dodatkowo, węgiel magazynowany jest w glebie.

Obecnie w europejskich glebach znajduje się siedemdziesiąt miliardów ton węgla, które powinny pozostać tam zmagazynowane. Taka ilość odpowiada trzydziestoletnim emisjom dwutlenku węgla w całej Europie.

Obecnie nie mamy żadnej znaczącej polityki reformowania rolnictwa pod kątem ochrony środowiska. Dlatego natychmiast musimy się wziąć do dzieła i przeznaczyć wsparcie finansowe dla takich technik i modeli produkcji, które oszczędzają energię, intensyfikują fotosyntezę i zwiększają zdolność gleb do magazynowania węgla.

Źródło: europa.eu